chess-playing-hand

Одржан 7. традиционални шаховски сусрет Савеза слијепих Републике Српске и Савеза слепих Србије

Дана 19. маја је одржан традиционални пријатељски шаховски сусрет репрезентација Савеза слепих Србије и Савеза слијепих РС. Национални спортски савез слепих и слабовидих Србије био је домаћин и организатор овог сусрета. Током преподнева приређена је посјета манастиру Раковица у којем су презентовани културно историјски објекти и извршен обилазак споменика Патријарха Павла. У поподневним часовима на отварању меча присуствовали су Петар Врањковић предсједник НСССиС , Бранко Сузић и секретар ССС Јелена Стојановић која је отворила такмичење. Испред ССРС предсједник је уручио поклон домаћину, а ради се о урамљеном ручно извезеном Змијањском везу. Домаћини су за госте приредили свечану вечеру и дружење уз пјесму и пратњу хармоникаша.

Шесточлану екипу ССРС сачињавали су: Момир Ашоња, Душан Бабић, Зоран Шешлија, Љубинко Ребић, Радомир Радановић и Мирослав Мандић. Екипа Србије је побједила резултатом 3,5:2,5. Душан Бабић је освојио један, а Ашоња Момир, Зоран Шешлија и Њубинко Ребић по пола поена.

Традиционални сусрет шахиста Србије и Српске одржан је по седми пут, а осми сусрет ће бити одржан наредне године у Републици Српској.

kuglanje

“Викенд спорта” 2021

На куглани Лауш 15. септембра је одржан XВИ међународни турнир у куглању за слијепа и слабовида лица а у оквиру спортске манифестације „Викенд спорта“ 2021 која је проглашена манифестацијом од интереса за град, те одлуком Скупштине подржана са 2.850,00 КМ. На такмичењу је учествовало пет екипа из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине са тридесет играча у мушкој и женској конкуренцији. Поред Градске управе града Бања Лука реализацију догађаја је још подржало Министарство породице, омладине и спорта Владе Републике Српске. У присуству такмичара и колеге Дејана Травара догађај је свечано отворила и пригодним ријечима се обратила савјетница градоначелника града Бања Лука Мирна Савић Бањац.

Екипни побједници су куглаши куглашког клуба ШУС „Свијетлост“ из Осијека а од бањалучана појединачно су се истакли Радомир Радановић и Ханка Чалдаревић као прваци у категорији потпуно слијепих такмичара.

Гости су у слободно вријеме посјетили културно-историјске садржаје и угоститељске објекте града, тако да овај спортски догађај има и своју туристичку ноту.