300376544_3190856221131675_306233163802582581_n-1

Ресурсни центар Брајевог писма

Година реализације: 2021;

Донатор: Амбасада Јапана у Босни и Херцеговини;

Партнер: Министарство просвјете и културе;

Вриједност: 180.000,00 КМ;

Резултат: Отворен први Ресурсни центар брајевог писма у Републици Српској, опремљен са савременим Јапанским Брајевим штампачима са могућношћу штампе на Брајевом и обичном тексту, Брајевим дисплејима и рачунарима са говорним софтвером.

chess-playing-hand

Одржан 7. традиционални шаховски сусрет Савеза слијепих Републике Српске и Савеза слепих Србије

Дана 19. маја је одржан традиционални пријатељски шаховски сусрет репрезентација Савеза слепих Србије и Савеза слијепих РС. Национални спортски савез слепих и слабовидих Србије био је домаћин и организатор овог сусрета. Током преподнева приређена је посјета манастиру Раковица у којем су презентовани културно историјски објекти и извршен обилазак споменика Патријарха Павла. У поподневним часовима на отварању меча присуствовали су Петар Врањковић предсједник НСССиС , Бранко Сузић и секретар ССС Јелена Стојановић која је отворила такмичење. Испред ССРС предсједник је уручио поклон домаћину, а ради се о урамљеном ручно извезеном Змијањском везу. Домаћини су за госте приредили свечану вечеру и дружење уз пјесму и пратњу хармоникаша.

Шесточлану екипу ССРС сачињавали су: Момир Ашоња, Душан Бабић, Зоран Шешлија, Љубинко Ребић, Радомир Радановић и Мирослав Мандић. Екипа Србије је побједила резултатом 3,5:2,5. Душан Бабић је освојио један, а Ашоња Момир, Зоран Шешлија и Њубинко Ребић по пола поена.

Традиционални сусрет шахиста Србије и Српске одржан је по седми пут, а осми сусрет ће бити одржан наредне године у Републици Српској.

invaliditet

Саопштење за медије

Локална радна група за Бањалуку у коју је укључено 7 организација лица с инвалидитетом, организовала је догађај “Наша права су ваша обавеза” поводом обиљежавања наступајућег Међународног дана инвалида 3. децембра и Дана волонтера 10. децембра. Догађај се организира у оквиру кампање “Инвалидитет ме не одређује” пројекта ЕМPOWER, којег финансирају Европска унија, Средишњи државни уред за Хрвате изван Републике Хрватске и Catholic Relief Services.

Данас је у оквиру кампање у хотелу ИН одржана прва јавна трибина од планиране двије, на којој су између осталих учествовали представници удружења локалне радне гурпе за Бањалуку, лица с инвалидитетом регије Бањалука, одговорна лица пројекта Емпоwер, медији и носиоци локалне власти који су задужени за рјешавање питања као и проблематике лица с инвалидитетом. Одабране области о којима се данас дебатовало су проширене услуге – неопходан стандард и персонална асистенција и прилагођен превоз, а излагачи су били Мирослав Мандић, предсједник Градске организације слијепих Бањалука и Родољуб Јањић, предсједник Савеза инвалида рада Бањалука. По завршетку излагања, присутни су кроз дебату дали конкретне приједлоге везане за проблематику о којој се на трибини говорило, те су усвојени закључци.

Локална радна група пројекта EMPOWER за Бања Луку планира кроз читав децембар дијелити лифлете на јавним мјестима, спортским манифестацијама за лица с инвалидитетом, имати медијске иступе, те ступати у личне контакте с предстаницима власти како би јавности указали на проблематику лица с инвалидитетом, те их позвали да се прикључе у стварању повољнијег окружења за лица с инвалидитетом.

„Градски одбор удружења инвалида града Бања Лука већ дуже вријеме планира организовати овакву кампању па смо веома задовољњи што се у овом тренутку укључио Царитас Босне и Херцеговине са својим партнерима и пројектом EMPOWER, те дао подршку у промицању питања из проширених услуга и јачању свијести институција власти свих нивоа у рјешавању ових проблема“, изјавио је Родољуб Јањић, један од излагача по теми са јавне трибине и предсједник Савеза инвалида рада града Бањалука.

Кроз ову кампању планирамо упознати друштво с проблематиком лица с инвалидитетом, али и по њеном завршетку наставити с упорним и стрпљивим дијалогом борити се за рјешавање постављених питања у кампањи.

У нашој локалној заједници од 2005. године, дјелујемо под називом Градски одбор удружења инвалида града Бања Лука и већ десетак година у поводу Дана инвалида организујемо спортске сусрете лица с инвалидитетом, гдје смо ове године укључивањем у активности пројекта Емпоwер знатно побољшали обиљежавање Дана инвалида са организованим активностима кампање.

kuglanje

“Викенд спорта” 2021

На куглани Лауш 15. септембра је одржан XВИ међународни турнир у куглању за слијепа и слабовида лица а у оквиру спортске манифестације „Викенд спорта“ 2021 која је проглашена манифестацијом од интереса за град, те одлуком Скупштине подржана са 2.850,00 КМ. На такмичењу је учествовало пет екипа из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине са тридесет играча у мушкој и женској конкуренцији. Поред Градске управе града Бања Лука реализацију догађаја је још подржало Министарство породице, омладине и спорта Владе Републике Српске. У присуству такмичара и колеге Дејана Травара догађај је свечано отворила и пригодним ријечима се обратила савјетница градоначелника града Бања Лука Мирна Савић Бањац.

Екипни побједници су куглаши куглашког клуба ШУС „Свијетлост“ из Осијека а од бањалучана појединачно су се истакли Радомир Радановић и Ханка Чалдаревић као прваци у категорији потпуно слијепих такмичара.

Гости су у слободно вријеме посјетили културно-историјске садржаје и угоститељске објекте града, тако да овај спортски догађај има и своју туристичку ноту.

 

Braille alphabet letters, vector illustration. Tactile writing system used by people who are blind or visually impaired.

Свјетски дан Брајевог писма

4. јануара 2021. је свјетски дан Брајевог писма. Генерална скупштина УН је 2018. године званично одредила свјетски дан Брајевог писма као дан за подизање свијести о значају Брајевог писма као средства комуникације у потпуном остваривању људских права за слијепе или слабовиде особе. свјетски дан Брајевог писма обиљежава рођендан Луиса Браја, рођеног у Француској 1809. године, који је заслужан за стварање Брајевог писма, широко коришћеног система читања и писања на додир за слијепе особе. Ово је посебан код направљен од 6 подигнутих тачака на мрежи. Постоје 63 комбинације ових тачака, што значи да се могу превести на многе језике, укључујући музику. Брајево писмо је од суштинске важности за писменост и цјеложивотно учење слијепих, њихову слободу изражавања и мишљења, као и социјалну инклузију. Ово је у складу са члановима 21. и 24. Конвенције УН-а о правима особа са инвалидитетом (ЦРПД) и Циљем одрживог развоја (СДГ) 4 који се фокусира на инклузиван и равноправан квалитет образовања и промоцију могућности цјеложивотног учења за све. Прослављајући свјетски дан Брајевог писма, Свјетска унија слијепих позива све земље да ратификују и примјене Маракешки споразум који омогућава дистрибуцију Брајевог писма и другог приступачног материјала за читање, без пријетње кршењем ауторских права. Ово је одличан начин да се осигура да Брајево писмо остане релевантно уз нову технологију. Ово је посебно битно с обзиром на то да је у мање развијеним земљама производња Брајевог писма скупа, што ограничава доступност материјала за читање слијепих. Штавише, како се свјет труди да се избори са пандемијом ЦОВИД-19, приступ информацијама и материјалу за читање у приступачним форматима од суштинске је важности за слијепе и слабовиде особе. Стога бисмо овом приликом жељели да позовемо владе, креаторе политика и све друге заинтересоване стране да осигурају да материјали за читање буду доступни у приступачним форматима, укључујући Брајево писмо, тако да нико не бива изостављен.

obuka

Одржана обука у Ресурсном центру Брајевог писма

У склопу реализације пројекта „Ресурсни центар Брајевог писма“ а који је суфинансиран од стране Владе Јапана и Министарства просвјете и културе, Савез слијепих Републике Српске је у времену од 10. до 12. децембра организовао обуку администратора оператера у руковању са Брајевим штампачима и Брајевим редцима. Инструктор Јовица Радановић и тренер Павле Вучић су са 10 кандидата, из локалних организација чланица Савеза, реализовали програм обуке упознали их са начином употребе Брајеве опреме уз употребу лиценцираних програма као што су Duxbury и Jaws. Кандидати ће у наредном периоду обучити по пет кандидата уз помоћ и подршку тренера. Тако ће, као што је и планирано, у наредном периоду укупно тренинг завршити 60 полазника из Републике Српске. Ресурсни центар Брајевог писма који је недавно отворен поступно се ставља у функцију и на располагање потенцијалним корисницима.

sastanci

Састанци са локалним организацијама у Требињу и Сарајеву

Предсједник Савеза слијепих РС Бранко Сузић дана 08. и 10. фебруара посјетио је регију Сарајевско Романијску и Горњег Подриња и Источне Херцеговине.

У просторијама Градске организације слијепих и слабовидих лица Источно Сарајево уприличен је састанак са представницима Међуопштинске организације слијепих Фоча и ГОС И. Сарајево. Други састанак је одржан у хотелу Леотар у Требињу уз учешће представника МОС Требиње и МОС Билећа.

На оба састанка обављени су консултативни разговори и размјењене информације о стању у локалним организацијама и удружењима слијепих у обје регије. Размотрени су планови рада за 2022. годину и утврђени приоритети. Констатовано је да локална удружења нису задовољна са нивоом подршке од стране већине локалних заједница и са Републичког нивоа. Изражена су очекивања да ће се статус локалних удружења дефинисати одлуком Владе РС. Истакнуто је да је пандемија значајно отежала функционисање и рад Савеза и његових чланица. Чланство је додатно пасивизирано, а рад организација редуциран и сведен на најнужнију мјеру. Организације из Фоче и Требиња су посебно истакле проблем недостатка финансијских средстава за покривање основних трошкова рада организација. Изражена су очекивања да ће кроз измјене Правилника о медицинским средствима бити побољшан приступ ортопедским и тифлотехничким помагалима, упрошћене процедуре  остваривања права на иста, скраћени рокови кориштења, осавремењена и проширена листа помагала. Изражена су очекивања да ће се кроз измјене и допуне Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању инвалида унаприједити услови за стимулацију послодаваца при запошљавању ЛСИ, осигурати резервисана радна мјеста за ЛСИ са тежим степеном инвалидности и оснажити Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида. С обзиром да значајан број чланова живи на рубу сиромаштва намеће се потреба да се за социјално угрожена слијепа и слабовида лица осигура минимум социјалне сигурности повећањем просјека социјалних накнада и увођењем субвенција и бенефиција којима би се дјелимично утицало на побољшање животног стандарда. Присуство новинара и дописника агенција и јавних РТВ сервиса, приватних и локалних електронских и писаних медија искориштено је на оба састанка за позивање представника локалних институција и чланства да се одазову и подрже програмске и пројектне активности организација слијепих и слабовидих лица из Сарајевско Романијске регије и регије Источне Херцеговине. Предсједник Савеза и руководиоци локалних организација Јовица Мијатовић, Дара Ђајић, Милутин Мановић и Душан Бабић су на краћим пресс конференцијама дали изјаве које су вјерно интерпретиране и објављене у електронским и штампаним медијима.