Како третирати слијепу особу?

Ови савјети намјењени су свима који виде, а чија је помоћ драгоцијена при сусрету са слијепим лицима. Технике које користе слијепа лица при властитом сналажењу су: бијели штап, пас водич, видећи водич или електронска помагала. Слијепа лица понекад требају помоћ других при кретању чак и када се углавном добро сналазе саме. Лице које види, а не зна помоћи може погријешити при чему се слијепо лице осјећа несигурно и неугодно. Савијети које у наставку дајемо усавршавају се вјежбом као и већина вјештина.

Рука водиља

Рука за успоредно ходање у затвореним и отвореним просторима станите пред слијепо лице спуштених руку. Слијепо лице нека вашу руку ухвати одмах изнад лакта с прстима на унутрашњој страни, а палцем на вањској страни руке, при томе лакат вашег помагача треба бити савијен. У том ће положају слијепо лице бити пола корака иза вас, што ће омогућити да лакше прати ритам вашег кретања. Ни у ком случају не смијете ви ухватити слијепу особу за руку и гурати је испред себе. То не само да изазива нелагоду, већ је и опасно по живот.

Ходање у низу – један иза другог

Ходање у низу се користи у продавницама, ресторанима, ординацијама и саобраћајним гужвама. Да би слијепо лице знало када се треба повући иза вас, помакните своју руку водиљу до средине леђа. Лице вас слиједи испружене руке ходајући иза умјесто поред вас. Ако има довољно простора за успоредно кретање, повуците руку у њен уобичајени положај са стране и наставите кретање.

Ивичњаци

Без обзира на то што је проналажење ивичњака једноставно људи често не знају шта треба учинити. Мало застаните прије него закорачите горе или доље, и лице ће осјетити промјену положаја руке. Многе савремене раскрснице имају широке и заобљене ивичњаке. Пазите да се особа не нађе на коловозу прије вас због изразите заобљености ивичњака.

Степениште

Приближавајући се степеницама упозорите на смјер кретања горе или доље. Прије силаска нека слијепа лица воле повући ногом по ивици степенице како би одредиле раздаљину прије поласка. Силазећи низ степенице ви сте корак испред лица. Када дођете до краја станите и причекајте да се и слијепо лице спусти са задње степенице. Приликом пењања слијепо лице ће примјетити да се ваша рука подиже, слиједећи ваше кретање увијек ће бити једну степеницу иза вас. Приликом доласка до врха закорачите дужим кораком да слијепо лице осјети да настављате у истој равни.

Сједење

Слијепо лице никада не гурајте окренуто леђима у столицу, без обзира на то с које стране прилазите столици, руку водиљу увијек поставите на наслон. Тај ће покрет лицу показати положај столице. Уколико је столица покрај стола упозорите лице на близину и положај стола. Ако сте у ситуацији да слијепом лицу помогнете пронаћи столицу у позоришту или другој дворани поступите на слиједећи начин, одведите слијепо лице до жељеног реда и постранце закорачите у исти, леђима окренути према сједалима. Зауставите се када особа дође до свог сједала. Приликом изласка из реда поступак је исти.

Врата

Упозорите особу када наиђете на врата која се сама затварају. При кориштењу ротационих врата потребно је процјенити има ли у одјељку довољно мјеста за двије особе. Уколико особа користи бијели штап или пса водича, отворите врата и пропустите је да их самостално прође.

Средства градског и међуградског превоза

Приликом уласка и изласка из средстава јавног превоза обавезно користите прва врата, код возача. Приђите улазу у превозно средство тако да слијепо лице слободном руком може лако наћи рукохват. Ходајте једно иза другог по степеницама, те кроз пролаз међу сједиштима. Кад дођете до празних сједишта, ви закорачите први и пустите да вас лице прати. Сјести можете истовремено. Код изласка такође треба ходати једно иза другог.

Све ове савјете можете примјенити и у комуникацији са слијепом дјецом, наравно, ти ће вам сусрети бити угоднији. Надамо се да ће вам ови савјети користити.