Саопштење за медије

Локална радна група за Бањалуку у коју је укључено 7 организација лица с инвалидитетом, организовала је догађај “Наша права су ваша обавеза” поводом обиљежавања наступајућег Међународног дана инвалида 3. децембра и Дана волонтера 10. децембра. Догађај се организира у оквиру кампање “Инвалидитет ме не одређује” пројекта ЕМPOWER, којег финансирају Европска унија, Средишњи државни уред за Хрвате изван Републике Хрватске и Catholic Relief Services.

Данас је у оквиру кампање у хотелу ИН одржана прва јавна трибина од планиране двије, на којој су између осталих учествовали представници удружења локалне радне гурпе за Бањалуку, лица с инвалидитетом регије Бањалука, одговорна лица пројекта Емпоwер, медији и носиоци локалне власти који су задужени за рјешавање питања као и проблематике лица с инвалидитетом. Одабране области о којима се данас дебатовало су проширене услуге – неопходан стандард и персонална асистенција и прилагођен превоз, а излагачи су били Мирослав Мандић, предсједник Градске организације слијепих Бањалука и Родољуб Јањић, предсједник Савеза инвалида рада Бањалука. По завршетку излагања, присутни су кроз дебату дали конкретне приједлоге везане за проблематику о којој се на трибини говорило, те су усвојени закључци.

Локална радна група пројекта EMPOWER за Бања Луку планира кроз читав децембар дијелити лифлете на јавним мјестима, спортским манифестацијама за лица с инвалидитетом, имати медијске иступе, те ступати у личне контакте с предстаницима власти како би јавности указали на проблематику лица с инвалидитетом, те их позвали да се прикључе у стварању повољнијег окружења за лица с инвалидитетом.

„Градски одбор удружења инвалида града Бања Лука већ дуже вријеме планира организовати овакву кампању па смо веома задовољњи што се у овом тренутку укључио Царитас Босне и Херцеговине са својим партнерима и пројектом EMPOWER, те дао подршку у промицању питања из проширених услуга и јачању свијести институција власти свих нивоа у рјешавању ових проблема“, изјавио је Родољуб Јањић, један од излагача по теми са јавне трибине и предсједник Савеза инвалида рада града Бањалука.

Кроз ову кампању планирамо упознати друштво с проблематиком лица с инвалидитетом, али и по њеном завршетку наставити с упорним и стрпљивим дијалогом борити се за рјешавање постављених питања у кампањи.

У нашој локалној заједници од 2005. године, дјелујемо под називом Градски одбор удружења инвалида града Бања Лука и већ десетак година у поводу Дана инвалида организујемо спортске сусрете лица с инвалидитетом, гдје смо ове године укључивањем у активности пројекта Емпоwер знатно побољшали обиљежавање Дана инвалида са организованим активностима кампање.

Comments are closed.