Održana godišnja skupština Opštinske organizacije slijepih Srbac uz prisustvovo predsjednika SSRS Branko Suzić

U Srpcu je danas održana redovna Skupština Opštinske organizacije slijepih i slabovidih lica Srbac kojoj je prisustvovao predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić.

U radu Skupštine učešće je uzelo devet delegata srbačke organizacije koji su jednoglasno usvojili Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju u prošloj godini i donjeli Program rada i Finansijski plan za naredni period. I pored pandemije virusa korona u proteklom periodu članovi su se dobro nosili sa novonastalom situacijom ,a na današnjoj sjednici su opširnije informisani od predsjednika Branka Suzića o trenutnim aktivnostima u Savezu koje za cilj imaju poboljšanje uslova života i rada slijepih i slabovidih lica.

Predsjednik Branko Suzić je delegatima poželio srećan rad i u sklopu projekta osnaživanja lokalnih organizacija za socijalno uključivanje koji provode uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS donio u Srbac satove i štapove. On je u izjavi za Radio-Srbac istakao dva ključna problema srbačke organizacije, problem prostora za rad koji je neadekvatan i problem finansiranja programskih aktivnosti.

„Savez slijepih RS broji 22 lokalne organizacije. Mi trenutno provodimo jedan projekat osnaživanja lokalnih organizacija za socijalno uključivanje slijepih i slabovidih lica.Projekat se odvija uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS iz granta dijela sredstava od igara na sreću i u ovoj godini mi smo kroz taj projekat izdvojili 25.000 KM za nabavku računarske opreme i pomagala i određeni dio tih pomagala dijelimo organizacijama.Danas smo u Srbac donijeli satove i štapove članovima ove organizacije.

U principu mislim da Savez čini ono što može i to je svakako nedovoljno ali ipak želimo da osnažimo našu organizaciju i pružimo određenu vrstu edukacije članstva.Trenutno u Banjaluci provodimo obuku o korištenju Brajevog štampača odnosno novih tehnologija.Imamo 6 polaznika koji pohađaju taj tromjesečni kurs i svakako da se i iz Srpca mogu prijaviti zainteresovani.Sledeće sedmice imamo u Derventi 22.pojedinačno i 15-ekipno prvenstvo RS u kuglanju i nadamo se da će i iz Srpca biti predstavnika .Naredna aktivnost je planirana u septembru u Kneževu ,Smotra stvaralaštva ručnih radova i Šahovsko prvenstvo slijepih žena a Savez Slijepih će 12.oktobra obilježiti svoj jubilej 30.godina rada i postojanja u prisustvu gosti iz Srbije,Crne Gore, Vojvodine, Hrvatske i Federacije BiH. Na ovom svečanom događaju će biti i svi predstavnici organizacija slijepih iz RS“ rekao je Suzić.

Delegat skupštine Saša Đukić kaže da se OO slijepih Srbac uglavnom finansira iz opštinskog budžeta i zahvaljuje načelniku Mlađanu Dragosavljeviću i opštinskoj upravi na podršci koju im pružaju.Sredstva planirana u budžetu su uduplana u odnosu na ranije godine i sada iznose 6.000 maraka na godišnjem nivou,kaže Đukić i dodaje da im je prioritet obezbijediti adekvatan prostor za rad.

„Prije par mjeseci smo obezbjedili prehrambeno-higijenske pakete za 10 porodica naših članova koji su slabijeg materijalnog stanja. Naša organizacija broji 42 člana i nismo u mogućnosti pružiti svima pomoć, ali se trudimo da budu zadovoljni. Uglavnom su nam članovi penzioneri i starije osobe ali imamo jednog studenta u Prijedoru koji studira za fizioterapeuta i dva učenika u Derventi u osnovnoj i srednjoj školi“Budućnost“rekao je Saša Đukić.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *